torsdag, augusti 31, 2006

Ja, jag har varit väldigt dålig på att blogga i dag men jobbet har varit kaotiskt i dag och jag kom precis hem. Hade egentligen tänkt stanna hemma och jobba men trotsade sjukan vid tio och åkte in. Gick faktiskt bra ändå.

Tänkte göra en summering av infon jag fått på kommentarerna om Air China och Lotus Travel:

Air China:
Överhängande positivt. Verkar ha bra priser från Stockholm. Är enda flygbolaget som tillåter 30 kg till/från Kina i ekonomiklass.

Lotus:
Överhängande positivt. Alla verkar nöjda med flyg, hotell och service. Dock har väldigt många klagat på deras utflyktspaket. För många fabriksbesök är ett av de största klagomålen. Ett annat klagomål är att det är lite falsk marknadsföring. "Peking 8 dagar" är bara sex heldagar. Det här ska dock inte bara Lotus hängas ut för att göra. Jag tror att alla resebyråer räknar både dagen för ditresa som faktiskt tillbringas på ett flyg och inte i Kina, och dagen för hemresa när man tar sig till flygplatsen och åker hem. Många rekommenderar att man endast tar grundpaketet.

Jag måste ännu en gång rekommendera er att sätta ihop er resa själv. Ni slipper mellanhänder, kommer ner i lägre priser och dessutom får ni ett större urval (oj vad jag blivit skadad av att jobba på Travelstart, var inte det en reklamslogan?). Jag gillar att själv bestämma hotell och flygbolag och därmed själv bestämma min budget.

och när det gäller guider så rekommenderar jag verkligen att hyra på plats. På varje stor sevärdhet kan man hyra guider. Småprata lite med dem så kommer ni inse hur bra de är på engelska! Oftast är de just engelskstudenter eller historiestudenter som drygar studentkassan genom sådana jobb.
Det perfekta är att du själv bestämmer hur lång tid det ska ta, vad du vill höra om och du har total frihet att ställa frågor när du vill, be dem visa toalettet när du vill etc. Dessutom är det rätt kul för man kan ofta komma in på helt andra saker, t.ex. shopping och kultur medan man vandrar runt i Förbjudna staden. Helt klart att rekommendera!

onsdag, augusti 30, 2006

I got it!

Efter två månaders tänkande vet jag äntligen vad jag ska köpa till min mamma i julklapp! Ja, jag vet att det är tidigt men om ni hade känt min mamma hade ni förstått hur svårt det är. Gissa vad hon fortfarande säger när jag frågar vad hon önskar sig? "Snälla barn". Ja, vi är numera 24 och 29 år men fortfarande samma svar: "Snälla barn".

Möbler får hon inte plats med. Kläder och skönhetsprodukter köper hon själv när hon vill ha något. Böcker läser hon knappt. Hon gillar inte TV eller film. Hon lyssnar inte särskilt mycket på musik. Hon gillar inte smycken.

De senaste två åren har jag löst det genom att bjuda på resor. Nu när hon fyller 60 åker vi till Thailand. När hon fyllde 59 år bjöd jag henne till Peking. I julklapp förra året fick hon en fin klocka som hon faktiskt använder.

Men nu har jag fått en snilleblixt! En bärbar dator! Hennes dator är totalt översållad av virus och jag får jämt fixa den, ja faktiskt varje gång jag är där. Dessutom är det en stor, otymplig burk.

Nu gäller det bara att leta runt efter någon som kan passa henne. Och hitta en fin datorväska. Gud vilken lättnad.

OBS! Jag vet att inte mamma läser den här bloggen, men om du känner henne så snälla, var tyst om det!

Resor till Kina

Ibland tänker jag att jag borde jobba på en resebyrå med inriktning på Kina. Jag har huvudet fullt med idéer om resor till Kina. Det finns så många idéer som jag verkligen tror på, som jag hade velat få i hamn.

Sen blandas det med naivitet då jag har en bild av att resebyråer med inriktning på Kina är så mysiga. Alla jag har varit i kontakt med har varit så himla trevliga. Per Camenius, som är VD på Kinaresor är otroligt ödmjuk och trevlig. Jag skickade några åsikter om deras katalog för ungefär ett år sedan och fick ett personligt svar av honom som var supertrevligt. Rolf, som har Euroochina, ska vi inte ens tala om. Eller Micke på Phoenix travel, vilket kille!

Jag har faktiskt fått ett erbjudande om jobb på en resebyrå med inriktningen Kina. Men jag sa nej för att jag helt enkelt gillar mitt nuvarande jobb för mycket. Men blir jag en dag kickad ska jag banne mig nästla mig in på ett sådant jobb och få mina idéer i hamn:) Och då kan ni förvänta er några ganska annorlunda resor till Kina, men definitivt roliga.

Jag är Köpenhamn

Har insett att en sak blir jättefel när jag skriver här. Jag glömmer ju hela tiden bort att alla flygpriser jag skriver om är från Köpenhamn. Det är alltså billigare för mig att flyga med SAS och Finnair, men från Stockholm kan det vara blligast att flyga med Air China.

Ska sluta vara så Köpenhamnslåst och kolla lite flygpriser från Stockholm. Vet att det är en hel del kampanjer just nu!

ha ha ha

Förresten, fick ju tips av A om den här filmen.

Ha ha, så fantastiskt rolig.

Förklaring

Angående inlägget på jobbet i dag: nej jag börjar inte bli knäpp:) Förkylningen har satt sig på balansnerven så min balans är ganska rubbad.

Tror att en tjej trodde att jag var galen i dag.

Satt på bussen och kände hur jag flög fram och tog i med händerna mot platsen framför.
Jag: Vad håller busschauffören på mig? Han kan ju inte bromsa in sådär!
Tjej: Ehhh... alltså vi står still?
Jag: Oj.. he he... konstigt.

Pinsamt.

tisdag, augusti 29, 2006

Äntligen

Äntligen är Milan fast.

Filmtips!

Fick ett tips av A (se checkerboard) i min länklista om en bra filmsida för asiatisk film. Nicklas, det här kommer du gilla:)

Adressen är: www.yesasia.com

Air China

Jag har en fråga. Jag åker alltid med SAS och Finnair till Beijing ( de har varit billigast), men nästan alla Kinaresebyråer har Air China som är lite dyrare. Hur är de? Är det värt att lägga en extra tusenlapp för att få åka med dem?

En dag på jobbet.

Sitter vid datorn på jobbet. Är mitt inne i en artikel som ska korrläsas när jag känner hur rummet gör en snurr. Jag håller fast mig i skrivbordet tills det är över. Tittar runt. Ingen reagerar. Kallsvetten rinnr nedför ryggen.
Fortsätter korrläsa. En timme senare känner jag hur golvet släpper och jag åker rakt ner, det känns som tio våningar innan stolen med en smäll tar i golvet. Jag håller krampaktigt i skrivbordet. Tittar runt. Alla jobbar som vanligt.
Försöker resa mig upp men benen känns som gele. Varje gång jag försöker ta sats viker de sig. Så jag sitter i en halvtimme och försöker koncentrera mig på skärmen som av någon märklig anledning flyger fram och tillbaka, till och från mig.

Tll slut ger jag mig och slår siffrorna. Rösten låter som alltid formell men väldigt vänlig. Jag pustar fram:
- okej mamma. Jag erkänner. Jag började jobba för tidigt. Jag är sjuk.
Mamma svarar nöjt:
- Bra! jag hämtar dig.

Så nu är jag förpassad i horisontalt läge resten av dagen. Jag ligger med andra ord i sängen och äter en kycklingsallad och svarar på mejl.

måndag, augusti 28, 2006

Vilken resebyrå?

Eva undrar vilken resebyrå hon ska åka med. Och det finns ju verkligen en uppsjö!

Har ni åkt med någon? Vad tyckte ni? Positivt som negativt?

Här är vad jag hört förr:
Kinaresor: De jag pratat med har varit väldigt nöjda med flygresan, hotellet och allt praktiskt runt om, men ganska negativa till guiderna och dess kvalité.
Phoenix: har bara hört positivt. Folk verkar oerhört nöjda.
euroochina: har bara hört positivt. Sen är jag i o f s ett stort fan av Rolf som driver Euroochina. Innan jag började skriva den här bloggen skrev jag ett mejl till honom med en fråga om att resa i Kina. Jag fick ett svar på två A4-sidor. Och då hade jag inte över huvud taget antytt att jag skulle boka en resa med dem. Det är bra service i min mening.
Svenskkinesiska: Har inte hört ett dugg, men det är ju samma företag som Kinaresor så det borde väl vara samma.
Lotus: Lotus är Sveriges största Kinaresebyrå. Konstigt nog har jag aldrig hört något om dem.

Bra saker med att vara sjuk

1. Ingen vill sitta bredvid en på bussen när man är snorig och hostig. Jag hade två säten för mig själv både till och från jobbet. Sweet!
2. Man kan äta hur mycket glass som helst. Kan och kan, det är en rättighet.
3. Gustav gör te till mig hela tiden. Och Gustav gör världens godaste te.
4. Man har ingen som helst ligga-och-tänka-tid innan man somnar. Huvudet på kudden och koma direkt.
5. Allting går att skylla över på sjukdomen. Va, skulle jag göra det? Förlåt, jag är så yr *host host*. Ah, gör du det istället? Nämen det behöver du verkligen inte! Okej tack!

Man måste ju vara positiv!

ICA-kortet


Blogger.com funkar inte så det blir blogg via mejl. Därav den konstiga
layouten. Vet inte varför den blir konstig.

Oh well, här kommer det viktiga i alla fall:

I kommentarerna till mitt inlägg om prutning hyllar många, precis som jag
ICA-kortet. ICA-kortet är genialt att ha med sig utomlands. För det första
tillkommer inga avgifter eller valutapåslag när man tar ut pengar. För det
andra håller de en bra växelkurs. För det tredje kan man välja att inte ha
någon kredit och därmed minskar man risken att någon ska dra stora summor
på kortet. Har man kredit kan man ju bli rejält rippad om ngn får tag i
det.

Men det finns en negativ sak med ICA-kortet. De skickar nämligen inte kort
till utlandet. Stjäls ditt kort, eller för den delen avmagnetiseras så kan
du inte få ett nytt kort förrän du kommer hem. En väldigt märklig regel
som ICA är relativt ensam om.

Därför bör du ha ett annat kort med dig, eller en summa pengar. Att kort
avmagnetiseras hör ju inte till ovanligheterna.

söndag, augusti 27, 2006

Växla pengar

När man åker till Kina växlar man ju alltid in lite pengar. Här kommer några råd från mig:

1. Växla aldrig i december eller början av januari. Jag är ingen ekonomi så jag kan inte ge någon förklaring, men börsen går tydligen upp vid jul. Förra året, i slutet av november, köpte jag 1000 CNY, vilket kostade 800 kr. En vecka senare köpte jag återigen 1000 CNY, men då kostade det 1005 kr! Värt att tänka på.
2. Alla guideböcker tipsar om att man ska ta med sig dollar. Jag förstår inte vitsen. Jag fick en gång förklaringen att man skulle ta med det för att växla in där, men då förlorar man ju bara pengar på dubbel växelavgift. Bättre med kort i så fall.

Uppdaterat

Nu är äntligen mina länkar till bloggar jag läser uppdaterad. Go Ulrika. Jag är så seg när det gäller sånt.

När du är hjärtligt trött på att pruta

De sista dagarna i Beijing är jag alltid sjukt trött på att pruta. Då finns det några bra råd.

* Gå till affärer och marknader som har fasta priser. Dock är de ofta ganska dyra. Ett tips är alla affärer på Wangfuijing.

* Om du vill gå på marknader men inte pallar att pruta kan du göra följande:
Gå fram och titta på något du vill ha. När försäljaren frågar vad det är du intresserad av så säg att du redan köpt den på ett annat ställe. Då kommer han fråga vad du betalt. Säg ditt önskade pris och antingen kommer han/hon gå med på det direkt eller skaka på huvudet.

Egolista

1. Jag föddes långt ute på landet och var alltid lite malplacerad, även när jag flyttade in i det lilla "samhället" som tonåring.
2. Jag är löjligt nära min mamma. Vi pratar i telefon 3-5 ggr om dagen.
3. När jag träffade Gustav första gången blev jag kär direkt. Tre veckor senare flyttade vi ihop. Det är fyra år sedan.
4. Jag tycker att jag är fruktansvärt oberest, medan andra tycker det motsatta.
5. När jag tog studenten var jag totalt utbränd då jag var löjligt ambitiös i skolan. På universitetet var jag inte lika ambitiös, även om jag faktiskt VG:ade alla kurser jag läste. Jag insåg att jag inte behövde kunna allt.
6. Jag har en återkommande mardröm: att jag ska tappa alla tänder. Därför är jag besatt av att sköta tänderna.
7. Jag har alltid varit galen i antik historia, och Asterix var min största favorit som liten.
8. Jag målar naglarna varje kväll framför TV:n.
9. Jag tycker alltid synd om alla som har det svårt och är en sucker för tiggare, men...
10. är ganska oempatisk när det kommer till knarkare.
11. Jag dansade balett när jag var liten.
12. Är väldigt duktig på matte, har alltid varit bäst i klassen, men tycker att det blir för enkelt så det är tråkigt.
13. Är totalt oatletisk. Avskydde gympan och gjorde allt för att slippa.
14. Bodde i Grekland efter gymnasiet. Trivdes med det ganska bra.
15. Mina bästa kompisar har jag haft sedan jag var liten. S, som är en av de bästa, lärde jag känna när jag var fem år.
16. Jag är besatt av Gilmore girls.
17. Jag älskar att sitta uppe sent på nätterna.
18. Jag har en normal svennelön men lever fortfarande på studiemedelsnivå för att kunna resa mycket och shoppa varje månad. Jag köper hellre en klänning och drar till London än äter ute varje dag.
19. Jag är väldigt glad för min lägenhet. Det är en trea på 100 kvm med två toaletter, diskmaskin, tvättmaskin, balkong, badkar och stort förråd. Hyran är 5200 kr/månad. Jag kommer nog aldrig flytta härifrån.
20. Jag var hårdrockare som tonåring och lärde mig då att endast hålla koll efter svarta kläder. Inser med jämna mellanrum att jag fortfarande gör det omedvetet.
21. Jag är sjukt sugen på en roadtrip i USA men har inget körtkort.
22. Jag kommer mycket bättre överens med killar än med tjejer.
23. Jag har spelat bas i dödsmetalband.
24. Jag är ett tidningsfreak - läser tre dagstidningar om dagen och minst 20 tidningar i månaden.
25. Jag trivs oerhört bra med mitt jobb och skulle aldrig vilja byta ut det.
26. Jag tycker att det är rätt tröttsamt med besserwissers.
27. En av mina bästa egenskaper är att jag sällan blir avundsjuk utan glad för andras skull.
28. Jag har velat bli läkare, advokat, lärare och dansare, men jobbar i dag som redaktör.
29. Jag avskyr att skriva på beställning, därför har jag aldrig haft några journalistambitioner.
30. Min pappa och jag sa upp kontakten med varandra när jag var 16 år och därefter har vi haft en minst sagt märklig relation.
31. Jag gillar att slötitta på Tv, men följer knappt några serier.
32. Jag är vansinnigt morgontrött i Sverige. I Kina vaknar jag fyra på morgon, pigg som en lärka.
33. Jag fick tio stora buketter med röda rosor förra våren med ett kort "Du är så underbar". De var inte från Gustav.
34. Jag är hälsokostfreak på vardagar och fastfoodjunkie på helgerna.
35. Jag försöker undvika att handla och äta på multinationella kedjor då jag hellre vill stödja småföretagare.
36. En överläkare har en gång kallat mig partybrud och anklagat mig för att knarka och frågade om "jag gillar att ha kul" med en väldigt märklig röst.
37. Jag blir jätteirriterad när Linda Skugge kallar sig infertil. Hon har ju tre barn!
38. Jag vill göra en rundresa i Kina på tre månader.
39. Jag äter inte paprika. Min mamma vill jättegärna att jag ska äta paprika så hon gör alltid mat med paprika när jag äter hos henne.
40. Jag har två tatueringar som jag görde när jag var 14 och 15 år.
41. Jag samlar på väskor. Har 140 stycken.
42. Jag är 24 men ser fortfarande ut som 17 år.
43. Jag blir väldigt rastlös när jag ser på film.
44. Jag badar nästan varje dag.
45. Jag älskar korg och i lägenheten är allt vitt, trä eller korg.
46. Jag är grym på att spara. Varje månad lägger jag undan 6000 kr.
47. Jag blir otroligt starstruck av framgångsrika människor under 25.
48. Jag är rädd för allt. Att flyga, att äta medicin, mörker, höjder. You name it!
49. Jag har en syster som har världens finaste barn. De är det viktigaste som finns.
50. Jag har total förlossningsskräck och har ingen längtan efter att vara gravid. Kommer förmodligen adoptera.
51. Har en förmåga att uttrycka mig otroligt plumpt. Som tur är känner mina vänner mig och kan garva åt det. Eller vad sägs om exemplet: "Varför ska jag genomleva ett helvete med att trycka ut en unge när jag kan köpa en" när en kompis frågade varför jag ville adoptera.
52. Jag är en sucker för romantiska filmer men är inte särskilt romantisk i vanliga livet.
53. Jag tycker att det är mysigt att tvätta.
54. Jag gillar berg väldigt mycket. Kanske för att jag är uppvuxen i platta skåne.
55. Jag förstår inte grejen med August Strindberg. Jag tycker att hans böcker är astråkiga.
56. Jag är feminist.
57. Som liten skelade jag.
58. Min mamma har alltid behandlat mig väldigt vuxet vilket resulterat i att jag inte orkar med människor som vill fostra mig.
59. I tonåren besökte jag en hel del festivaler - och hatade det.
60. Gillar anteckningsböcker.
61. Största idolen är Nikka Costa men som liten gillade jag Madonna väldigt mycket.
62. Jag sminkar mig sparsamt men har alltid rouge och mascara.
63. jag använder bara Escada-parfymer.
64. Jag får alltid komplimanger för mina läppar och håret. Har faktiskt aldrig hört att jag har fina ögon, ha ha. Kanske för att de är så små:)
65. Jag lärde mig att gå i högklackat när jag var över 20 år.
66. Min allra största förebild är min mamma. Om jag lyckas bli en hälften så bra människa kommer jag att vara nöjd.
67. Jag var väldigt bortskämd som liten.
68. Jag har noll koll på trender men Gustav tycker att jag är trendig.
69. Jag gillar att sy för att jag har en väldigt specifik uppfattning om vad jag vill ha.
70. Jag har bott med ett psycho, en inneboende som jag kastade ut efter två månader.
71. När jag tog studenten sa min mamma till min bästa kompis att han borde sätta in en stöt för att vi hade passat så bra ihop. Medan min dåvarande pojkvän stod bredvid.
72. Min kompis S och jag är som svart och vitt. Vi tycker aldrig lika om någonting. Ändå har vi hållt ihop sedan jag var sex år.
73. När jag var 11 år såg jag Poltergeist. Jag hade mardrömmar i flera veckor efteråt.
74. Jag tycker att det är pinsamt att köpa jeans för biträden har en förmåga att alltid poängtera hur kort jag är.
75. Jag avskyr H&M:s snobbenunderkläder. Tycker att det är vidrigt.
76. Jag är en förhållandetjej. Har inte varit singel sedan jag var 17 år.
77. Jag är egentligen blond men färgar håret brunt en gång i månaden.
78. Jag älskar att organisera.
79. Jag lyssnar mindre och mindre på musik för varje år som går.
80. Jag har en kista med kärleksbrev. Jepp, en kista. Mina pojkvänner har alltid varit väldigt kära i mig och väldigt romantiska. Jag tror att det jag föll för hos Gustav var att han inte var sådan.
81. Säger "jag älskar dig" till gustav varje dag innan jag somnar.
82. Är löjligt positiv.
83. Har ett tiotal klockor men använder inte någon. Sad. Som tur är har de varit ganska billiga.
84. Vill inte ha ett dyrt bröllop. Helst billigt och enkelt och utan några krav. Lägger hellre pengar på en fantastisk bröllopsresa.
85. Har jobbat som lärarinna, biblioteksassistent, kassörska på H&M, bandbokare, redaktör, telefonintervjuare, städare m.m.
86. Dricker alldeles för mycket kaffe.
87. Har läst historia, svenska, literaturvetenskap och pedagogik på univ.
88. Tycker att det är väldigt sorgligt att vi har ett rättsystem som utgår från att män är djur och kvinnor djurskötare.
89. Pallar inte ljudet av att någon biter i en glass. Ryser och tycker att det är läskigaste ljudet i världen.
90. tycker att Arne Weise är obehaglig.
91. Är stor julfanatiker.
92. tycker om lukten av nystädat.
93. Vill ha Lorelais garderob.
94. Klarar inte av halvporriga biler med systrar på som man ibland ser på herrtidningar. Vad är det män ska fantasera om? Incest?
95. Är en hundmänniska.
96. Älskar Tim Burtons filmer.
97. Klär mig nästan bara i gråskalan och rött.
98. Tycker att Sverige är väldigt bra och är glad för att jag är uppvuxen här.
99. Har förskräcklig sångröst.
100. Ogillar att prata i telefon. Skarpt. Har en obefintlig telefonräkning.

Guuuud vad det tog tid. Men nu är jag klar:)

lördag, augusti 26, 2006

Blablablogg

Jag har egentligen ingenting att blogga om men jag är så fruktansvärt uttråkad så jag gör det ändå;)

Tittar på Amazing race och blir otroligt inspirerad att åka till Vietnam. Är det någon som läser denna blogg som besökt Vietnam? Tror ni att jag hade gillat det?

För ett tag sedan skrev alla en 100-lista om sig själva. Då hade jag verkligen inte tid, men nu tänkte jag ta mig tid! Återkommer strax!

SAW

När jag var i Beijing senast var det mycket snack om filmen SAW. Tydligen har den blivit oerhört stor och näst intill kultfilm bland kinesiska ungdomar. Såg den i går kväll och den var helt okej. Jag gillar ju skräckfilmer så det passade mig. Och jag uppskattar att det inte är en film som gör att jag ligger sömnlös flera nätter i rad. Den är med andra ord inte särskilt realistisk.

I dag blir det Stolthet och fördom. Jag älskar tjejfilmer. Det är verkligen min grej.

Börjar bli rejält trött på att vara sjuk nu. Vaknade med en härlig rinnig nösa, huvudvärk och halsont i morse. Det slutar ju aldrig.

Lördagar är ju min favoritdag. Det är ju då jag får veckans sociala utbyte och hinner göra mysgrejer med Gustav. Får nog bli ett par filmer till i dag.

För övrigt har jag suttit under eftermiddagen och ritat kavajer jag ska sy upp i Thailand. Hittade för ett tag sedan helt underbara kavajer i ett kinesisk modemagasin och ska nu sy upp mina omgjorda kopior (moralpaniksklubben, är det dags för nästa utbrott nu?).

Kavajerna är i siden med 3/4-ärm. Originalet har tre knappar men jag vill bara ha två. Originalet har även fickor vilket jag tagit bort. Dessutom är kavajen alldeles för rak i modellen. Jag behöver mer figursydda kläder. Funderar även på att göra en av dem lite kortare efter att ha sett den här bilden. Riktigt snyggt. Originalet har också lite puffärm vilket jag tror blir lovely. Har än så länge bara bestämt mig för en svart och en vit, precis som originalet. Kanske skulle satsa på någon sandfärgad eller brun?

Oh well, tillbaka till ritbordet:)

Shopping i Tunisien!

Fick en fråga om vad shoppingen i Tunisien blev. Ja, precis som Kina är Tunisien kopiornas land. I varenda liten souveniraffär hänger LV-kopiorna på rad.

* Jag handlade mest kryddor. Det var läskigt billigt! 100 gr saffran för 12 kr!
* En stor skinnväska, i kamelskinn. Så lovely.
* Kameler i trä. Jag har små kameler utplacerade överallt i lägenheten. Så himla fina!

Ja... det var faktiskt allt. Otroligt nog. Jag har nog blivit bortskämd av att åka till storstäder.

Vilken morgon

I dag mår jag ganska bra, förutom förkylningen som börjat blomma i halsen.

Har som vanligt fått drösvis av anonyma kommentarer hela natten efter att jag dömde ut alla svenska modebrudars favoritaffär - H&M.
Tjejer: om ni nu är så coola och kan skriva om hur värdelös, korkad och jobbig jag är så kan ni ju faktiskt lämna en e-postadress alt. bloggadress. Om sanningen om min mentala hälsa är så självklar så borde det väl inte vara några problem att lämna ut sin e-post.

* Och nej, jag har inga fejkväskor, vilket alla tydligen tror sig veta. Jag har aldrig varit en märkestjej, så jag har aldrig haft suget i Beijing eller någon annanstans att gå runt med en emblemväska.
Det närmaste märkesväska jag kommer är en japansk väska jag köpte i Beijing, Så sjukt coolt! Förmodligen det dyraste jag köpt i Kina men det var det värt.
* Vissa kopior av kläder har jag. Jag började tänka på det här med barnarbete efter att jag läst en artikel förra sommaren. Jag har för mig att jag köpte en jacka i Beijing för två år sen som det är ett DKNY-märke i, men jag är inte säker.
* Filmer - jag köper kopior jätteofta av Ling och co! Min moral handlar ju inte ett skit om filmindustrin eller märkesvärlden i sig utan produktionen. Ling & co är en drös studenter som försörjer sig på att sälja kopior av filmer. Två killar har hand om att ladda ner, tre bränner av dem, tre har jag inte koll på och Ling och kompis säljer dem i en liten affär. Ingen av dem har egentligen råd att gå på univ. så det här är deras sätt att betala skolan. Och nej, jag bryr mig faktiskt inte om jag ska vara ärlig. Jag ser hellre till att de kommer igenom skolan än att Tom Cruise kan skänka ännu en miljon till scientologkyrkan.

Och ja anonyma kommentarer tas som alltid bort.

Kläder

I Sverige vill man verkligen göra Kina till ett u-land som behöver oss stora starka västlänningar för att hjälpa dem att bli civiliserade. Ja en svensk bloggare som bor i Kina skrev det till och med i sin blogg en gång. Hur jobbigt det var att vara hemma i Kina när han besökt Japan för att alla kineser var så ociviliserade.

Och ja, Kina sviktar på många punkter. Demokrati är en av de punkterna. Mycket i Kinas moderniseringsprocess har gått fort och gjort dem till ett modernt samhälle, men politiskt är de fortfarande efter.

En sak som Kina faktiskt har, men som många blir förvånade över är deras arbetslagar. I Kina finns lagar om 40 timmars arbetsvecka, ett antal veckors ledighet och givetvis arbetsmiljölagar. Barnarbete är strängt förbjudet och straffas hårt. En annan förmån om man jobbar statligt är att man får subventionerad bostad och fri sjukvård.

Tyvärr har kapitalismens införande och privatiseringen gjort att Kinas utveckling tagit ett steg bakåt. Privata företag kringgår lagarna. Arbetarna får sämre löner, sjukvården och boendet försvinner och det är inte alltför ovanligt att 60 timmars vecka förekommer. Utländska företag är inte oskyldiga.

Mest känd är klädbranschen, förmodligen på grund av att så många utländska företag förr nyttjade barnarbetare i Kina. Men sanningen är att den mest exploaterade och orättvisa branschen i Kina är byggbranschen.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg har jag verkligen väckt anstöt när jag berättat att jag inte handlar på H&M. Svensken är ett väldigt samvetsfyllt folk. Gör någon fel måste detta påtalas. En moralpredikan ligger aldrig långt bort. Ett par gånger i veckan får jag mejl om att kläder i kina görs av barn. Och jo, visst förekommer det.

Jag kan aldrig försäkra mig om att jag endast köpt kläder som tillverkats enligt kinesiska lagar. Men jag har gjort vissa val för att minska risken.

1. Jag köper inte kopior av kläder. Kopior görs inte legalt och därför finns ingen koll av produktionen.
2. Jag köper framför allt stora, välrenommerade kinesiska märken vars produktion finns i Kina. På så sätt är det ganska svårt för dem att undslippa kontroll av produktion.

Mne jag kan inte låta bli att påpeka vissa saker för dessa moraltanter. Som H&M. Varför tror ni att H&M flyttade sin produktion från Kina till Pakistan och Bangladesh när Kina skärpte lagarna? Har du barnarbetare i dag i Kina under dig kan du mer eller mindre förvänta dig dödsstraff.
I Bangladesh får arbetarna ungefär 300 kr/månaden för att jobba på H&M:s fabrik. Detta är ingen bra lön. Det är minsta möjliga minimilön.

I dag läste jag i tidningen Attention att Åhlens fabrik i Kina bryter mot arbetslagen i Kina. Det här är ett otroligt stort problem i Kina. Så nu ryker Åhlens också. Jag tänker inte handla på företag som stödjer sådant.

"Men jag stödjer inte barnarbete för jag köper bara kläder i Sverige" är en ganska vanlig tanke. Men världen är inte så enkel.

Även om du handlar kläder i Sverige kan du göra skillnad. En början är att sluta handla på HM. Stödj inte företag som utnyttjar tredje världen.

fredag, augusti 25, 2006

Lite sent i dag

Tog ingen lunch i dag utan åt framför datorn. Så nu tar jag lunch = svarar på privatmejl. Shit vad det är trist att jobba hemma ibland. Jag vill ha arbetskamrater att prata med.

Nytt:

1. Anders på Travelaid tipsade om att tidningen Stopover har väldigt fina bilder från Beijing i nya numret.
2. En läsare som nyligen besökt Beijing avråder alla att åka under sommarmånaderna med motiveringen: "jag svettades så mycket på innerlåren att jag hela tiden trodde att jag pissat på mig. jag har aldrig svettats så mycket. glöm bangkok. beijing är fantamig olidligt".
3. Mitt projekt att hylla journalister slog tillbaka. En journalist skrev ett väldigt argt mejl att han var trött på att små nollor utan liv försökte håna honom. Oh well. Antar att han inte får så många hyllningsmejl:)
4. Lufthansa har kampanjpris till Beijing, cirka 6100 kr.
5. Jag går fortfarande på ris, vatten och blåbärssoppedieten. Dricker dock en kopp kaffe varje morgon. Funkar, men gör mig väldigt illamående. Febern nästan helt borta.
6. Är sjukt trött på att höra:
* "Guuuuuud vad jag önskar att jag hade ditt jobb! Jag vill också kunna slappa så mycket och bara kunna surfa hela dagarna på backpacking.se. Men du får typ ingen lön va? Va, får du lön? Men shiiiit vad sjukt! jag vill också ha betalt för att surfa"
* "Men du ska väl plugga till hösten också? Ska du inte? Ska du bara ha ditt vanliga jobb? Men... är det verkligen smart? Det är väl inte ens ett riktigt jobb du har? Jaha, ja ja men jag hade i alla fall sett till att bli någonting... Dessutom när du har ett så passt slappt jobb och bara surfar hela dagarna borde du ju passa på"
Ehh... i början var det väl lite småkul men nu är det tröttsamt. Mycket kan man säga om mitt jobb som roligt och utvecklande. Men slappt? Nja, knappast.

Back to work!

torsdag, augusti 24, 2006

Rätten att förnedra

Jag lyssnade på ett program i dag som sändes på P1 20 juli som handlade om hur mycket hat journalister får utstå. Jag var verkligen helt chockad efter att ha lyssnat på det och kan inte förstå hur många orkar.

Bland annat pratade man med Expressens chefredaktör då många av Expressens journalister är särskilt utsatta. Bland annat pratade man om deras sportjournalist Mats Olsson som förra året sjukskrev sig för att han bröt ihop av alla hatmejl. I dag läser en annan hans mejl och raderar alla hatmejl innan han kollar sin e-post för att han ska slippa se dem. De talade även med journalister på Nöjesguiden, Aftonbladet och Dagens nyheter som blivit så pass illa behandlade att vissa av dem var rädda för att läsa sina mejl, andra hade tidvis inte vågat gå ut.

Jag blir verkligen illa berörd av det här. Vad får folk att tro att man har rätt att behandla någon så?

Jag kände igen så mycket i inslaget, dels från diskussionen om bloggmobbning och dels från mitt eget liv.

För det första finns skulden. När jag får hatmejl på backpacking, vilket sker oerhört sällan, så tar inte jag åt mig särskilt mycket. Jag är redaktör och då får man räkna med att man får den samlade ilskan. Men när jag säger detta får jag jämt höra "men jag känner en journalist och han/hon har aaaaldrig fått något hatmejl". Well, då är den journalisten förmodligen inte särskilt läst eller så ljuger han/hon. Jag orkar inte med när folk ska lasta över det som en personlig skuld på skribenten. Det är bara så löjligt. Det är inget personligt.

För det andra handlar sällan hatmejl om själva diskussionen. Jag skriver många gånger rätt kontroversiella grejer men det får jag aldrig sura mejl för. Folk blir förbannade över det vardagliga. När jag tänker på hatmejlen jag fått genom bloggen handlar de alltid om mitt eget liv. Folk stör sig på att jag inte handlar på H&M, att jag inte äter på MacDonalds, att jag är rädd för läkare, att jag gillar att shoppa, att jag ogillar att flyga etc. Sällan får jag mejl där folk till exempel skriver att jag är dum i huvudet som tipsar om resor till Kina, då det faktiskt är en diktatur (hey, det hade ju faktiskt varit befogat. Jag tänker på det hela tiden).

Att tidningar har en särskilt person anställd för att gå igenom journalisternas mejlboxar blir allt vanligare i Sverige. Det är alltså inget som bara Mats Olsson använder sig av. Journalister pallar inte ta all skit. Och jag förstår dem. Jag har blivit så otroligt sårad av vissa mejl jag fått och jag vet inte om jag hade orkat läsa sådant varje dag.

Jag blir så fruktansvärt trött på argumentet att "men vad då, är du skribent så får du faktiskt ta sådana kommentarer". Varför skulle man göra det? Ska man förnedras för att man diskuterar?
Det enda som komme ske är att den riktiga, sakliga debatten kommer att dö ut och journalister kommer att bli mer och mer rädda för att vara kontroversiella och starta debatter. Vill vi verkligen ha ett sådant rätstruket land? Vill vi verkligen fungera som en diktatur där ingen vågar säga vad de tycker i media?

Och nej, oavsett hur ofta man läser någon och hur dumt hon eller han än skriver så har man inte rätt att kränka och förnedra någon. Kritisera, visst, men journalister är inte allmänhetens boxpåsar.

Så vad gjorde jag?
Jag skrev hyllningsmejl till journalister jag beundrar. Inte för att det tar bort alla hatmejl, men kanske gjorde det någon lite gladare. Jag har i alla fall fått mejl från två av dem som blev väldigt glada.

Så dagens uppmaning: Jag tycker att alla som läser det här ska skicka i alla fall ett mejl till någon skribent ni tycker är bra. Det kvittar om det är en chefredaktör eller en mindre bloggare, bara visa att ni faktiskt gillar dem. Det räcker med ett "Fan vad du är bra" för att göra någon glad.

Låt oss vända trenden!

Jobb hemma

I dag ska jag jobba hemma. Jag sitter redan med en stor kopp kaffe och min laptop i knät. Det känns så himla slappt att jobba hemma. Inte för att det är så, jag jobbar lika mycket om inte mer här. Men att sitta i soffan med laptopen känns så juste!

Magsjukan börjar nog lugna sig. Jag vaknade inte en enda gång i natt och jag har bara 38, i dag. Min vatten, ris och blåbärssoppediet har kanske gjort susen. Nu är det bara att vänta och hoppas.

Lite flyginfo:
Brussel Airlines börjar flyga till Beijing från Köpenhamn och Göteborg tre dagar i veckans. Mellanlandning i Bryssel, och i samarbte md Hainan Airlines.

onsdag, augusti 23, 2006

Tipsa om kamera!

Jag köpte ny kamera för fyra månader sedan. Som vanligt gjorde jag det stora misstaget.

Jag vet inte om jag skrivit det tidigare men jag är lite färgblind. Jag ser ingen skillnad på mörka färger och har noll mörkerseende.

Min nuvarande kamera, den nya Fujin, ger väldigt bra bilder, liten och tunn. Men den har en liten skärm som är väldigt mörkt. Det betyder att jag ser nada. Jag fotade alltså på måfå på Djerba och än en gång insåg jag att det inte funkar.

Senast jag var i Beijing lånade jag min systers Konica Minolta. Den var grym. Bilderna blev fantastiska, den var liten och smidig och skärmen STOR. Dessutom var skärmen ljus så jag såg alltid vad jag fotograferade.

Jag har lite ångest, känns inte bra att köpa två kameror på mindre än ett halvår, men jag måste. Jag kan inte springa och gissningsfotografera mer.

Så nu behöver jag tips. Vet ni någon kamera som är liten, har en stor och ljus skärm och som tar BRA bilder?

Väldigt tacksam om ni har tips!

På tal om magsjuka...

så skrev Malin i en kommentar om hur hon blev magsjuk.

"Förresten, jag blev magsjuk en gång av maten i Kina, men det var inte på någon sunkig resturang, vilket man kan tro, utan på ett foodcenter (högst upp i ett ganska fint köpcenter) där maten stått något för länge och kallnat och sedan värmdes i mikron för att bli varm igen. Mitt tips: Kolla alltså att maten är varm när du får den och inte värms upp en andra gång!"

Har inte fått svar på vilket köpcentrum det var ännu, men är det något på Xidan hade det lätt kunnat vara jag. Jag har ju lunchat på deras foodcourts hur många gånger som helst.

Bra tips i alla fall. Kommer definitivt tänka på det där i framtiden.

Lovely

Jo, jag glömde ju berätta det allra sämsta: jag och Gustav blev rejält magsjuka på resan. Jag avskyr att vara magsjuk. I måndags satt jag med ylletröja och huttrade i 40 graders värme. Helt otroligt.

Vaknade även i dag 05.00 (har gjort det hela veckan) och kräkte. Sen fortsätter det ungefär två - tre gånger i timmen hela förmiddagen och tunnar av på eftermiddagen. Som tur är kan jag jobba hemma en del så idag blir det arbete hemma på förmiddagen och sen in till kontoret på eftermiddagen.

Nu är det jobb som gäller!

tisdag, augusti 22, 2006

Ulrika + SAS = a love story

I morse när vi väntade på flyget frågade en tjej mig vilket som var mitt favoritflygbolag. Svaret är enkelt. SAS. Jag älskar SAS. Hade jag varit tvungen att binda mig vid ett flygbolag resten av livet hade det varit SAS.

Jag har hört och läst mycket dåligt om bland annat SAS kundtjänst och deras hemsida men flighten Köpenhamn - Beijing är banne mig oslagbar.

1. SAS kör ditekt utan stopp. Lovely att kunna sova hela vägen.
2. SAS har PTV (tror jag att det heter), d.v.s. skärm i varje stol. Alltid nya, bra filmer, och dessutom så många att jag inte hinner se alla jag vill se. Jag orkar inte med skärmar i taken, jag vill själv kunna välja vad jag vill se på. Plus att deras spelfunktion är bra.
3. Deras kabinpersonal är urtrevlig. Jag har verkligen åkt billigaste ekonomiklass till kampanjpris och ändå har jag behandlats suveränt bra. Känns som jag har flugit lyxigare än vad jag faktiskt gjort.
4. De har två-säten. Jag hatar att sitta bredvid människor jag inte känner. Jag är blyg och vill inte krypa över en främmande person mitt i natten när jag är kissnödig. Att kunna sitta med den man reser med och ingen annan är kanske svenskt, men ack så underbart i mina ögon.
5. Deras check-in är fruktansvärt effektiv på Kastrup. Har aldrig stått mer än 10 minuter i kö.
6. De är generösa på sina flygresor. Man blir tillfrågad minst en gång i timmen om man vill ha något att dricka och förutom god mat får man snacks, baguetter och godis.

Nu gäller det här de gånger jag rest med dem. Detta gäller alltså resor jag gjort med dem till Singapore, Bangkok och Beijing, med samma plan och ungefär samma kabinpersonal. Avvikelser kan säkert förekomma.

Trött och tråkig

Jag är övertrött. Har legat i soffan sedan sista inlägget och tittat på Gilmore girls. Har ont i öronen efter att jag moffade in öronproppar på flyget. Aj. Tryckte nog in dem lite för långt för nu bultar det i öronen.

Måste fråga en sak. I torsdags var det andra delen i serien om Mao. jag var ju på Djerba och glömde helt bort att be någon spela in det till mig. Är det någon som spelade in det som kan tänka sig att skicka en kopia till mig? Jag betalar gärna för band + porto och om ni vill ha en extrapeng.

Jag har förresten världens bästa mamma. Hon avslöjade att hon hade en liten överraskning till mig, och när vi kom hem insåg vi att hon hade städat hela lägenheten. Och då menar jag inte en vanlig städning utan verkligen storstädning. Hon har tvättat fönsterna och allt. Snacka om världens bästa välkomstpresent, att kunna lägga sig ner och slappa och ha det så fint omkring sig. Jag är helt klart en turgumma.

Hemma!

Nu är jag äntligen hemma! Ja, äntligen är väl värt att lägga till. 01.30 hämtade bussen oss på hotellet inatt. Vi hade inte sovit en blund sedan nio i går morse. Väl på flygplatsen tog det två timmar att checka in och 5.15 lyfte planet. Konstigt nog var det mellanlandning på Arlanda så vi var inte hemma förrän 13.00. Jag sov tre timmar på planet så tanken är att jag inte ska sova något under dagen. Jag är verkligen ingen tupplursmänniska. Då är jag vaken hela natten.

Semestern var fantastisk! Jag och Gustav har verkligen vilat upp oss med tio timmars sömn varje natt och bara slappande hela tiden.

Men ön Djerba får bara två stjärnor av fem av mig. Nu kommer jag säkert göra någon uppriven men jag gillade inte ön helt. Egentligen är det inte öns fel över huvud taget; den är oerhört vacker, det är billigt och finns hur många utflykter som helst att göra.

Det som inte passade mig och Gustav var:
1. Ön är otroligt laid back och gjord för all inclusive-hotell. Det finns alltså inte särskilt många restauranger och affärer i turistzonen. De restauranger som finns där serverar nästan bara sandwiches, pasta och pizza. Ärligt, sånt kan jag äta hemma.
2. Jag och Gustav är storstadsmänniskor. Jag tycker ju att Beijing är fridsamt och harmoniskt. Djerba är verkligen luuuugnt. Helt idealistiskt för en lugn semester. Jag fick panik nästan. Jag gillar ju storstadspuls.
3. Helt klart den töntigaste anledningen: jag ville prata franska! Men alla tunisier kunde svenska! Jag vet att det är jättetöntigt av mig att störa mig på att de tagit sig tid att lära sig svenska, men jag är egocentrisk, jag ville ju lära mig lite mer franska och kunna prata med dem. Men men, duktiga var de i alla fall.

Som ni märker så är det alltså mina önskemål som gjorde att ön och jag inte klaffade. Är du ute efter en otrolgit avslappnande ö så kommer du säkert gilla den!

fredag, augusti 18, 2006

Touchdown Djerba!

Jag skriver pa varldens knappaste tangentbord sa eventuella stavfel beskylls pa det! A och Q har bytt plats, likasa m och komma.

Djerba ar lojligt varmt. jag och gustav ligger mest vid poolen och svettas och gnaller. annars trycker vi i oss ett tiotal kakor om dagen eller laser kioskliteratur. forsta natten var hotellet fullbokat, sa vi fick sova pa ett annat hotell. sweet, vi fick namligen en hel del ersattning.

Annars ar djerba otroligt fint men ack sa turistigt. omradet heter till och med tourist zone. manga barnfamiljer men framfor allt manga toplesspensionarer. jag har aldrig sett sa manga brost i hela mitt liv som jag sett de senaste tre dagarna. har finns inga unga snygga tjejer sa de mogna kvinnorna kastar behan och later brosten guppa med fornojt vid poolen till arets hit "pump it up". forsta dagen stirrade vi ner i marken hela tiden, men nu har vi vant oss.

nej nu blir det allt en liten promenad. skriver mer senare!

och vad roligt det ar att se att ni fortsatter diskutera trots att jag ar borta! vilka tips ni bidrar med! Tack!

måndag, augusti 14, 2006

Wangfujing by night

Pingan-avenyn söder om Wangfuijing. I bakgrunden Beijing hotel.
Bild: Beijingpictures.se

Coolt

Fick precis mejl av Anders och Christer. Jag vann den där Travelaidtävlingen. Eller ja, vann och vann, ni röstade fram mig. Jag fick tydligen 41 % av alla röster. Coolt coolt coolt!

Dte var en fin avskedspresent nu när jag åker till Tunisien!

tack för att ni röstade på mig! Jag är lite gråtmild nu:)

Kolla resultatet här!

Billiga biljetter till Beijing

Okej, ni får säga till om jag blir för reklamig!

Jag jobbar ju med backpacking, men även med Travelstart, och därför ser jag ju direkt när olika erbjudande kommer in.

Skulle bara säga att Air France och KLM precis släppt biljetter till Beijing 17 augusti - 31 mars för cirka 6100 kr. Så har ni haft svårt att hitta någon bra, billigt biljett kan det vara värt att kolla upp. Båda företagen är kända för att vara bra och det är ett juste pris.

Även ungerska Malev har biljetter till Beijing för cirka 6000 kr. Malev känner jag ingen som åkt med och därför kan jag inte rekommendera dem. Men kanske någon läsare som kan uttala sig?

Finnairs biljetter ligger just nu på cirka 6200 kr. De brukar ju ha erbjudande så man kan åka för cirka 5000 kr. Lovar att hålla koll på när de biljetterna släpps.

SAS är tyvärr löjligt dyra i år. Jag gillar ju verkligen SAS men det finns inte en chans att jag kommer betala 10 000 för en plats i deras ekonomidel. De 4000 extra är ju två veckors mat och shopping i Beijing.

Allmänt om mat!

En läsare frågade om jag kunde skriva lite allmänt om att äta ute i Kina, och det är klart! Det är bara bra att ni ger mig lite inspiration då jag har usel fantasi:)

Här är lite bra att veta om mat i Peking och frågor jag brukar få:

Äter man alltid med pinnar eller kan jag få bestick?
På finare restauranger finns alltid bestick att tillgå men där är maten tristare och inte lika god. På mindre restauranger kan de ha det, men oftast bara ett par. Men ta tillfället i akt att lära er äta med pinnar! Så länge det är träpinnar är det faktiskt ganska enkelt. Är det däremot plastpinnar... ja, inte lika enkelt. Jag har skjutit en och annan nöt rakt över restauranger när jag ätit med dem. Så råd är: ta inte nötter i olja. Det är förfärligt svårt.

Finns det engelska menyer?
Ja, det finns det. Jag äter ju på små restauranger, som endast kineser äter på men jag har faktiskt aldrig varit med om att det inte funnits EN engelsk meny. Ja, ibland händer det att det bara finns en men det är ju inga problem att dela.
Jag har läst 100 gånger i guideböcker att det ska vara svårt att hitta ställen med engelska menyer, men jag har som sagt aldrig varit med om det. Förmodligen har jag haft exceptionell tur.
Ni som varit där? Anita? Annika? Åse? Bengt Göran? Anders? Har ni haft problem att hitta restauranger med engelska menyer? Har jag bara haft tur?

Förstår personalen engelska?
Nej, väldigt sällan. Det gäller att peka då maträtten står med kinesiska tecken nedanför det engelska.

Finns det något bra ord jag ska kunna?
Ja, mifan som betyder ris. Riset kommer nämligen in sist när man äter i Kina. Om du vill ha riset till maten kan du bara säga "Mifan" till servitrisen när hon lämnar köttet eller grönsakerna som kommer först så bär de ut den.

Finns det vegomat?
Ja absolut. Vegetariska dumplings är fantastiskt goda för att inte tala om alla tofurätter.
Ett tips är att leta upp meningen "Jag är vegetarian" i kinesiska tecken, finns i alla parlörer och guideböcker och visa upp på restauranger. Då gör de ofta någon speciell grönsakswok med nötte rom du inte vill ha något på menyn.

Är det sant att mat kan vara kokt i köttbuljong trots att det står att maten är vegetarisk?
Ja. I Sichuanmat kokas och steks allt i köttbuljong. Så gå till vanliga Beijing-restauranger istället.

Hur stor är risken att bli magsjuk?
Enlgit vaccinationskliniken knappt någon. Jag har heller aldrig blivit magsjuk i Beijing. Men ett tips är att inte äta på finare restauranger där buffé serveras. Buffé är evil. Ät istället på "hål i väggen"-ställen eller medelklassrestauranger. Du känner igen dem på att det är plastmöbler, pappersdukar och sparsamma väggdekorationer. Sådana finns överallt i Beijing. Klart godast mat!

Hur mycket kostar en middag?
Det beror så klart på vad du äter, men generellt går en kötträtt + ris + läsk på ungefär 20 - 30 kr på en juste restaurang. Billigare om du äter på gatan och dyrare på hotell.

Är det något jag ska tänka på?
Ja:
* I Kina beställs riset separat. Det ingår alltså inte utan måste beställas till.
* Beställ aldrig någonsin två portioner av samma maträtt om du inte vill att tre-fyra personer sk komma ut helt förvirrade och fråga vad du menar. Sällan får du det heller. De gör ändå två olika rätter.
* Ofta blir du serverad te till maten. Ibland ingår teet och är gratis och ibland tillkommer en liten teavgift. Förrförra året såg jag en amerikan skälla ut en servitris tills hon började gråta för att hon inte sagt till honom att det tillkom en teavgift. Avgiften var 5 kr.
Har du en liten budget så fråga först, men bråka inte för 5-10 kr. Det är väl ändå onödigt?

Vad kan du rekommendera för mat?
- Pekinganka
- Dumplings
- Kyckling med jordnötter
- Friterat fläsk med inlagd gurka
- friterad tofu i sötsur sås
- Strimlad biff med grönsaker

Säg till om det är något mer ni undrar!

---

Åse kom med ett väldigt bra tillägg som jag lägger in här:
Jag har heller aldrig varit med om att engelsk meny har saknats i Beijing. Men beger man sig bara litet utanför, kan det däremot hända.

Om man vill vara på den säkra sida: eftersom de kinesiska restaurangerna har ett antal standardrätter, kan det vara bra att ha med sig ett lexikon som har olika maträtter både på engelska och kinesiska. Eller skriv ut en meny från Internet. Sen är det bara att peka på tecknen. Som Ulrika säger: pratar engelska gör de sällan om man vill äta litet mer genuint.

Det kanske framgår, men det kan vara bra att poängtera att man alltså inte beställer en rätt till sig själv utan man delar på de rätter man beställt. Dessutom kommer inte all mat in samtidigt utan allt eftersom den är klar, så man äter av det som dyker upp.

Men våga prova! Det är det absolut värt, både för maten och för människornas skull!

Kinesiskt mode

Det är väldigt svårt att beskriva kinesiskt mode då jag inte sett så mycket mer än under Beijing fashion week och lite på stan men jag ska försöka göra några punkter:

* Mycket siden!
* Mer asiatiska skärningar i tyget.
* Mycket svart.
* En hel del paljetter:)
* Mycket mer smycken. Här i Sverige har ju precis smyckena gjort en comeback i och med att långa halsband var så inne i höstas. Men i Kina har man mycket mer smycken. Särskilt pärlhalsband får pryda de flesta outfits.

söndag, augusti 13, 2006

Lonely planet tipsar

Köpte ju Lonely Planets guide om Beijing för ett tag sedan och i den har de ganska många listor (I like).

Här kommer i deras tycke tio byggnader man inte får missa i Beijing om man är intresserad av arkitektur:

* Förbjudna staden
* Sommarpalatset
* Peking University
* Peace hotel
* Great Hall of people
* National swimming center
* National stadium
* CCTV building
* National Theatre
* Bank of china headquarters

Pekingopera

Många skriver och frågar hur Pekingopera är. I dag är Pekingopera nästan en smältdegel av lite av varje. Lite opera, lite akrobatik etc. Jag är inte den bästa när det gäller att ge tips om Pekingopera. Jag gillar det inte helt enkelt. Jag får ont i huvudet av allt skrik (usch vad otaktiskt och elakt sagt det var). Men i mina öron är det verkligen skrik, jag är ganska okultiverad.

Men ni som varit på någon bra Pekingopera får gärna tipsa nedan i kommentarerna!

Cykel!

Jag och mamma var ju på shoppingtur i går och vi kunde inte låta bli att planera Beijing-resan lite grann, trots att det är så lång tid kvar.

Jag har alltid varit grymt misstänksam mot att hyra cykel. Den största risken för turister i Beijing är ju trafiken och det är i den flest dör varje år. Oftast är det bilolyckor men cykelolyckor är inte heller ovanligt. Folk kör både bil och cykel som galningar.

Men vi har ändå bestämt oss för att hyra en cykel, och hjälm (inte en chans att jag ger mig ut där utan hjälm och det tycker jag inte ni ska göra heller), och ta oss runt i Shichahai. Där är ju knappt några bilar och folk cyklar rätt lugnt bland hutongerna.

Att hyra en cykel för en dag är billigt. Vad jag har sett när jag gått förbi cykeluthyrare har det kostat 10-30 kr per dag.

Det stora minuset är att alla cyklar har handbroms. Så om någon har koll på ett ställe där man kan hyra en cykel med fotbroms så är jag er evigt tacksamma.

Kinesisk etikett

Ibland tycker jag att man missar en mycket viktigt del av Kina när man läser om den: nämligen vett och etikett. När jag läser en del västerlänningars bloggar om Kina slås jag av hur mycket de fördömer Kina som ohyffsade som inte följer den etikett vi har. Men vad man glömmer är att kinesernas faktiskt också har en sträng vett och etikett som vi västerlänningar knappast följer. Jag har bestämt mig för att börja skriva lite om de regler jag känner till (kineserna har så stor etikettkod att jag verkligen inte kan allt), så att vi kan bete oss bra i Kina. För allting handlar inte om att de ska göra resan trevlig för oss, eller hur? Det handlar även om att kineser ska tycka att det är okej att vi reser dit och att de känner att vi respekterar dem. Anledningen att Mao kunde ta över och fick sådan makt som han fick bottnar faktiskt i hur vi utlänningar betedde oss i Kina, som svin. Och vi vill inte se ännu en Mao va? Vi vill hellre se demokrati i underbara Kina va?

1. När du diskuterar politik är det viktigt att inte säga "Ni har fel, vi har rätt". Det finns ingen mening med att diskutera hur dum i huvudet Mao var eller hur mycket ni fördömer kommunistpartiet. Mao och kommunistpartiet är fortfarande väldigt omtyckta av kineser.
Istället: diskutera vad ni finner så bra med ert hemland. Diskutera varför demokrati är det bästa som finns och yttrandefrihet.
Man behöver inte skitsnacka för att få något att verka bra.
2. Om ni blir utbjudna på middag av en kines så erbjud er att betala notan en gång men inte mer. Skjut inte till pengar om han inte vill ha det.
3. Många som åker till Kina slås av hur oartiga många kineser är. Ofta kan folk sitta och halvsova på varuhus och skiter totalt i att du är i affären och en servitris kan spela spel på mobilen medan hon tar din beställning. Men det är viktigt att vara artig! Att "mista ansiktet" är det värsta en kines kan behöva gå igenom. Skrik eller skäll aldrig offentligt. Är du arg på en kines så ställ dig nånstans där inte andra kineser ser på. Vi västerlänningar kan inte ens förstå hur förnedrande detta är för en kines. Tyvärr ser man det hända alltför ofta.

Nu blir det kaffe. Ska skriva mer om etikett senare!

Backpackingträff

I går hade vi backpackingträff här i Lund vilket var exceptionellt trevligt. Det var absolut inget storartat som tagit månader att planera utan en enkel middag på Kulturkrogen med väldigt god mat och fina drinkar. Vi kände oss nästan som hedersgäster då ägaren valde att sitta med oss och prata om resor.

Jag skulle ge kvällen fem stjärnor av fem möjliga. Jag skrattade löjligt mycket.

I dag ska jag slappa på mitt sätt, d.v.s. städa. Jag tycker att det är avkopplande att städa.

lördag, augusti 12, 2006

Mat

Kina är ju enormt och det finns flera olika "kök" i landet. Du kan testa alla olika stilar i Beijing men här kommer en kort sammanfattning av dem:

Det nordkinesiska köket:
Till detta räknas Beijings mat. Pekingankan är väl mest berömd, likaså är dumplings vida känt. En annan favorit där är nudlar i en slags soppa. Först käkar man de tjocka nudlarna, som mer påminner om spaghetti, med pinnar och därefter sörplar man i sig soppan.
Dte är mycket smak i nordkinesisk mat. Mycket vitlök, ingefära och chili, lite som i Thailand. Maten steks på hög temperatur i olja vilket gör att många rynkar lite åt näsan åt den feta maten. Men norra Kina är kallt på vinter och man behövde det extra fettet. Man använder mycket kött och grönsaker hör mest till förrätter. Men man får inte glömma alla tofurätter som är mycket poulära! Är man vegetarian och gillar tofu kommer man aldrig svälta:)
Grönsakerna som man beställer till är sällan som våra sallader, istället är det inlagda grönsaker med smak av vitlök och ingefära. Mycket gott.
Till maten äter man ofta ris.

Det kantonesiska köket:
Det kantonesiska köket är lite mystiskt. Ju konstaigare djur, desto poulärare. Kommer du in på en kantonesisk restaurang slås du ganska snabbt av det konstiga utbudet, dyra priser och märkliga namn. Otroligt älskat och folk betalar mycket för att äta stekta grisungar, hajfenor etc. Definitivt inte min grej, men kanske för någon annan. Maten har alltid rätt märkliga namn, t.ex. "kaninen hoppar över ett fält med gröna tussar" = kokad kanin med gröna bönor.

Sichuanköket:
Påminner mycket om sydostasiatisk mat. Väldigt väldigt starkt och ofta nudlar till maten istället för ris. För vegetarianer är den här maten ganska ökänd då det är på de här restaurangerna du beställer vegetariskt men får i dig en hel del köttrester. Buljongen som används till all mat är nämligen köttbuljong.
Supergott om du är köttätare! Tänk dig thaimat! Mycket fläsk coh kyckling.

Hunanköket:
Sjukt stark mat. Verkligen stark mat. En grej jag fick på den här restaurangen hette "Chickencubes with pepper". Det var kycklingklor i ett berg av chili. Jga kunde knappt andas på en dag efter att ha ätit det. Har också märkliga namn på sin mat, t.ex. "Here comes the shining emperor". Vad är det tänker ni? ja, jag har ingen aning.

Det finns så klart fler än de jag tagit upp ovan, men det är dessa jag själv besökt och därför kan kommentera.

Frånvarande

I dag är det ju lördag och så brukar jag ju blogga som allra mest! Men i dag har jag och mamsen varit inne i stan och shoppat lite. ¨Så nu har jag nio nya nagellack, ny bodylotion, ny handkräm och massor av nytt smink! Vi var nämligen på en bazaar i Malmö där det var urbilligt. Allt är så klart från andra länder, men det bryr inte jag mig om. Hur ofta får man allt det ovanstående för 200 kr? Ock då ingår Loreal-puder, Maxfactor-mascara och fyra Maybelline-ögonskuggor. Nice!

Just nu pillar jag med ett litet inlägg om mat i Beijing. Återkommer strax!

fredag, augusti 11, 2006

Helg

Jag älskar fredagar. Det är så nice att veta att man har hela helgen framför sig och att man är så mysigt trött.

Efter att ha hämtat cheeseburgaren och blivit lite flinad åt (det är tre 25-åriga killar som jobbar där) styrde jag mina steg mot Konsum. Det blev läsk, mazariner och glass. Har sett tre avsnitt Gilmore Girls på raken halvliggande i soffan. Sweeeet!

När jag var yngre tyckte jag jämt synd om mamma som satt ensam hemma på fredagar trots att hon alltid sa att det var av ren vilja. Nu förstår jag henne till fullo. Gud vad skönt det är att vara ensam hemma.

En kompis ringde mig i dag och frågade hur jag kände inför flygresan. "Jotack, som vanligt" svarade jag. Jag har alltid varit löjligt flygrädd även om det börjar bli lite bättre nu. Men jag känner mig aldrig lugn i små skruttplan - jag vill ha feta jets med 300 passagerare. De gungar mindre. "Men det här med terroristerna, har inte det freakat ut dig"? Bra fråga. Nej, faktiskt inte. Jag är (kanske korkat) inte rädd för att en terrorist ska smita ombord och spränga mig och andra passagerar över medelhavet. Hur stor är risken att det händer? Den måste ju vara minimal? Eller? Så många flygplan har väl inte sprängts av terrorister?

I så fall är jag räddare för att planet helt enkelt ska krascha. Att motorn dör. Och ja, jag vet att det finns en större risk att man dör i trafiken, men då är jag i alla fall på marken. Vad ska man göra om ett plan kraschar? Eh, hjälp?

Sen var det väl inte helt genomtänkt av mig att bli total-besatt av Lost. Nu är jag ju till och med rädd för att överleva en krasch.

Oh well, back to Gilmore girls!

Ulrika beställer hamburgare

Fäladspizzerian: Fäladspizzerian
Jag: Hej. Jag skulle vilja beställa en cheeseburgare!
FP: Okej det tar tio minuter.
Jag: Okej, Puss!
FP: Ehhh.... okej... Puss?

*Klick*

Neeeej.

Mao

Gillade ni första delen av dokumentären om Mao i går? jag tyckte att den var otroligt bra! Det är ju första gången Kina öppnar sina filmarkiv för västerlandet och visst var det intressant att se?

I dag är det fredag, så himla skönt. I och med att det är backpackingträff i morgon så blir det godiskväll i dag! Ska titta på Gilmore girls, äta glass och kolla lite mer i mina guider.

Har förresten nästan läst klart Insights guide om Beijing. Stort plus för de många kartorna som är fenomenalt bra och detaljrika. Litet minus för shoppingdelen. Inte mycket där att hämta. Ska ge en fullfjädrad recension senare.

Jga har ju alltid med mig Willma guides och gillar den. Men ett STORT minus är att den inte har kartor. Visst ska en guidebok ha kartor?

Nej, nu ska jag jobba! Måste springa till bussen!

torsdag, augusti 10, 2006

Lika som bär?

Bert Karlsson?

Mao?

Kolla in leendet:)

Mao - ett liv

I dag startar en dokumentärserie om Maos styre i Kina på SVT! Fick tipset av Nicklas för några dagar sedan men har helt glömt att skriva det. Här är i alla fall sändningstiderna (22.00):

Del 1: SVT1 torsdag 10 augusti
repris: SVT2 lördag 12 aug kl 11.55
Del 2: SVT1 torsdag 17 augusti
repris: SVT2 lördag 19 aug kl 15.50
Del 3: SVT1 torsdag 24 augusti
Del 4: SVT1 torsdag 31 augusti

Dokumentären bygger på Philip Shorts fantastiska biografi om Mao. Vill ni läsa en väldigt seriös, genomarbetad och kvalitativ biografi om Mao är det denna ni ska satsa på. Den har hyllats som den enda objektiva och är en av väldigt få böcker som faktiskt är sann.

Vill ni istället läsa något mer skönlitterärt, som är otroligt spännande men inte sanningsenlig ska ni satsa på Jung Changs "Mao". Otroligt spännande bok och en bra start om man vill börja läsa om Mao. Tyvärr inte helt sann utan har kryddats lite för att öka spänningen.

Vad är skillnaden?

Många reagerade över inlägget om att kopiera smycken. Jag har fått hotbrev om att polisnamälas och moralpredikningar så dte inte är sant, ha ha.

Jag måste bara fråga:

Varför är det okej att köpa canada goose och gucci-kopior, men inte att göra en kopia på ett pärlhalsband?

Som inte ens är en kopia. Ingenstans syns en logga.

Så jag är ledsen, det är inte olagligt att göra en sådan kopia. Ni kan inte heller polisanmäla mig för att jag tipsar om det.

Folk syr jämt upp kopior hos skräddare. Ebba von Sydow gör det och berättar om det ofta. När unga tjejer frågar hur de ska ha råd att köpa D&G-klänning svarar hon : "Sy upp den, det gör jag". Ohc vad jag har hröt sitter väl inte hon i fängelse? Och Veckorevyn har väl knappast slutat ges ut? För att inte tala om Lindex som kopierat Mulberry hela våren. Varför skulle det vara förbjudet att göra ett liknande halsband?

Börjar jag däremot producera och sälja det så gör jag något olagligt. Och sätter jag dit en logga är det definitivt olagligt. Men gör jag ett likadant halsband efter bild så får ni ha rejäla kontakter för att kunna få mig fälld.

Jättefint att ni bryr er, men just nu känns det mer som någon slags moralpredikan än som något är menat att hjälpa mig? Ska ni polisanmäla mig varje gång jag kopierar något kommer ni inte få en lugn stund. Senast i går bad jag servitrisen att göra en extra stark latte, som på Coffe house, fast det var på ett annat café. Oj oj oj, vilken brottsling jag är. I förra veckan sydde jag dessutom en kjol med en kinesisk modetidnings framsida som förebild.
Och ska ni kommentera får ni lämna e-post alternativ bloggadress, annars raderas ni.

onsdag, augusti 09, 2006

Pärlor

En läsare, Astrid, berättade hur hon gjorde när hon skulle köpa pärlor. Kanske något för mig som har väldigt svårt att förklara vad jag vill ha.

När jag är på Hongqiao brukar jag ha en rätt bestämd idé av vad jag vill ha och sedan letar jag ganska länge tills jag hittar något liknande. Jag vet att man kan rita upp det, men ärligt, hade ni sett hur jag ritar så hade ni förstått varför jag avstår. Jag är verkligen den mest oestetiska tjejen på den här jorden. När jag jobbade på förskola kunde personalen aldrig skilja på vilka bilder som var mina och vilka som var femåringarnas. Nuff said.

Astrid tog med sig bilder på smycken från en stor svensk designer, Snö of Sweden, som tillverkar sina dyra smycken i Kina. Och vips, så gjorde de en "kopia" till henne för en billig peng.

Observera att det inte blir en riktig kopia. Du får inte några loggor eller så.

tack för tipset, Astrid!

Smycken

Något jag verkligen gillar att köpa i Beijing är smycken. Pärlor köper jag massvis, men silver, guld och andra ädelstenar aktar jag mig för. Många luras i Asien, och jag vill inte bli en av dem.

Det jag satsar på är vardagssmycken, franför allt halsband. Jag kan inte säga ett specifikt ställe jag handlar på, för jag handlar lite överallt. Jag har handlat på Dianmen dajje, gatan utanför Lamatemplet, Tianyi Shichang, Hongqiao, Yashow etc. Kineserna har väldigt snygga smycken, och halsbanden går på 10-20 kr/styck. Då får man välgjorda, trendiga och lite ovanliga smycken. Helt klart en grej att kolla efter!

Flugfiske

Åse har en fråga angående flugfiske. Kanske kan någon av er svara på den?

"Min son som åker tillbaka till Beijing nu i slutet av augusti, är vansinnigt intresserad av flugfiske. Det är ju många som vet mycket om Kina som läser din blogg, så jag undrar om du skulle kunna ställa frågan om någon vet om flugfiske existerar i Beijing eller i Kina över huvud taget? Det kanske finns någon som vet nåt"

Så flugfiske i Beijing eller ö h t i Kina. Någon som vet?

tisdag, augusti 08, 2006

Sex and DA city

Jag köpte nyss Insight guide: Beijing och med den fick man en liten karta på centrala Beijing med restauranger utprickade - ja en restaurangguide helt enkelt.

När jag tog bussen hem kollade jag in den lite noggrannare. Juste karta, kommer nog ta med den då den är väldigt detaljerad på vissa ställen.

Då såg jag den - Restaurangen Sex and da city. Ha ha, Sex & the city, fast lite mer gangster:)

Gissa om jag ska dit? Jag är väldigt nyfiken.

Ställen jag ska besöka 10

Deshengmen
Deshengmen är en av Beijing gamla statsportar, som är otroligt välbevarad. Finns endast ett fåtal kvar från stadsmuren. Jag har åkt förbi den och gått förbi den hundra gånger men den här gången ska jag faktiskt ta mig dit och beskåda den lite närmre. Tunnelbanan går direkt dit och stationen heter Deshengmen.

Baitasi
Den kändaste pagoden i Beijing är förmodligen den som ligger i Beihai, men den här är faktiskt den största! Förr fanns det fem stycken här, men i dag återstår endast en. Ligger nära tunnelbanestationen Fuxingmen.

Fayuansi
Ett litet tempel i södra Beijing som jag varit på väg till så många gånger men alltid missat. Mne den här gången ska det banne mig bli av! Ligger söder om Dazhalan.

Karta

Fick ett urbra tips av en läsare, Jan.

Jag gillar ju Biejing tourist map men det kassa med den är att den inte är särskilt detaljerad. Snarare det motsatta.

Men Jan tipsade om Falks Beijingkarta som kostar cirka 75 kr. Jag fick se en liten del av den och den verkar himla bra. Väldigt detaljerad.

Jag täntke köpa en när jag kommer hem från Tunisien, men om ni är sugna redan nu så har den ISBN 3-88445-534-6.

Tack Jan!

måndag, augusti 07, 2006

Det här med shopping

De absolut populäraste artiklarna om Beijing och de flesta frågor jag får rör faktiskt shopping. När det gäller sevärdheter så är det ofta ganska självklart vilka man ska besöka, men när det gäller shopping är det inte lika självklart.

Jag ger rätt friskt med tips men mitt bästa måste ändå vara att se till att ha god om tid på sig och att aldrig gå från punkt A till punkt B. Då kommer ni missa mycket! För på vägen finns nämligen ofta punkt C, D och E som man annars missar.

Jag förespråkar ju att man ska våga åka till Beijing utan guide. Om ni åker med en paketresa, så se till att i alla fall ha ett par dagar ledigt. Att hasta fram och tillbaka med en guide är givetvis givande som sjutton, men ett par dagar till att göra vad man vill är guld värt.

Vägen från Trumtornet ner till Förbjudna staden, Dianmen Daije, är till exempel en guldgruva av småaffärer. Jag springer alltid in i nya där jag köper urbilliga saker. Men om man är stressad och har en strikt plan så missar man allt det där.

Så ta tid på er, slink in lite överallt och var inte rädda!

Karta över Beijing

Det är många som skriver till mig och frågar var de kan finna en riktigt bra karta på Beijing över nätet.

Jag måste tyvärr säga att jag inte funnit någon ännu. Den absolut bästa är i mitt tycke "Beijing tourist map" som säljs överallt i Beijing. Den kostar åtta kronor och har både engelsk text och kinesiska tecken, vilket gör resor mycket enklare. När man ska visa taxichaufförer är det nästan omöjligt att finna någon som förstår vanliga latinska bokstäver.

Jag ska ju inte till Beijing förrän i mars igen, men om någon vill att jag ska köpa med en till er så är det bara att säga till.

och där sjönk trovärdigheten

Jag läser om jung Changs Vilda svanar just nu som jag verkligen älskar. Men vissa grejer stönar jag så högt över. Jung Chang är verkligen så fruktansvärt naiv vissa gånger, så jag vill lägga mig ner och gråta.

Favoritcitat (obs! ej exakt):
"Det var så skönt att komma till Storbritannien som är ett klasslöst samhälle. Kina hade så hårda klasser som aldrig rubbades. Men i Storbritannien ser man inte ner på någon annan och alla är lika värda"

Ehh... skämtar du med mig? SB är ett otroligt klasstyrt samhälle. Har du frågat färgade någon gång hur de har det? Det är självklart att du inte blir underklass när du direkt får börja läsa på universitet och får ett jobb där och flyttar till Notting Hill i centrala London.

Ställen jag ska besöka 9

Ritan Park
Ritan är en av Beijings parker, som funnits länge. Jag har bara sprungit igenom den ett par gånger, men tänkte att jag ska ta mig tid att titta lite extra nästa gång. Har även fått tips av Åse att luncha i parken så det ska jag göra.

Jingshan
Kallas även Kolbergeet och ligger precis norr om Förbjudna staden. Här får du den bästa utsikten över Förbjudna staden. En hit är att gå dit tidigt på morgonen eller tidig kväll och se när solen går upp/ner. Det är magiskt att se morgonsolen glimma i Förbjudna stadens guldtak.

Prins gongs trädgård
Prins Gong har varit ganska hatad person i Kina, och har många gånger anklagats för rikets fall. Dock har det visat sig i modern tid att han snarare räddade Kina genom att förhandla med utlänningar. Prins Gong var även far till Pu Yi, Kinas siste kejsare.
Här bodde i alla fall prins Gong, men man får inte besöka bostashuset utan endast trädgården. Den är dock väldigt vacker. Jag tycker att ni absolut ska passa på om ni befinner er i Shichahai.

söndag, augusti 06, 2006

Drömresor

Åh jag är så sugen på två resor.

1. Rundresa i Kina
En riktig rundresa där jag åkt från norr till söder. Ett tiotal städer skulle besökas. Två-tre månader.

2. Roadtrip i USA
Jag vill verkligen besöka USA. Det har jag velat i så många år. Sisådär en månad på vägen.

Dock lär det här gå bort. Hur kan folk resa så mycket på fem veckors semester? Jag hade velat ha tio - minst!

Well, blir jag någon dag kickad vet jag i alla fall vad jag ska göra.

Quanjude

När det gäller Pekinganka så hyllas Quanjude konstant i olika resguider. Ska jag vara ärlig så har jag aldrig ätit anka på en specialiserad restaurang. Min favorit är en vanlig restaurang som ligger vid Xinqiao.

Vilka restauranger föredrar ni i Beijing? Har ni någon favorit? Och hur är Quanjude?

Förresten, en på Bp berättade att jag fått över 30 röster i Travelaids tävling. Jag har bestämt mig för att inte kolla den förrän den är klar, för att öka spänningen lite grann. 30 röster! Tack så hemskt mycket, jag är verkligen jätteglad och smickrad!
Nu är jag givetvis medveten om att de andra bloggarna säkert fått mycket mer, men jag är jättechockad över att jag fått så många. jag trodde att det skulle vara mamma, svärföräldrarna och kanske någon på mitt jobb som skulle rösta på mig!
Så har ni inte lagt er röst ännu så gör det nu! Jag blir jätteglad för varje röst jag får, men förstår om ni har andra favoriter, jag tycker ju själv att många bloggar är bättre än min.
Rösta här!

Ställen jag ska besöka 8

Wudaokou Fuzhuang Shichang
Fick tipset av Nicklas om det här stället. Han hade läst att man tydligen kan hitta en del från rockscenen där, t.ex. t-shirts och skivor.

En annan läsare, Erik, lämnade en kanonbra vägbeskrivning:

"Det stämmer, har för mig att marknaden ligger direkt söder om University of
Science and Technology, adressen är fjärde ringvägen nr 261/Xueyuan Road.
Tycker
att de saker jag köpt där har varit både billigare och hållt högre
kvalitet än
saker köpta på andra, mer centrala marknader"
Åses son. som bor uppe vid BCLU, hade berättat för henne att det är en lite minde marknad, men med god kvalité och en del kinesiska märken. Ska bli kul att kolla upp!

Sommarpalatset
Om ni åker till Beijing utan att besöka Sommarpalatset så finns ni inte. Sommarpalatset är fantastiskt! Ett enormt område med vackra tempel och parker och långt bort kan du se bergen med kinesiska muren slingra sig. Definitivt ett favoritstället i Beijing.
Dock kommer här en varning: När ni kommer dit så kommer man ofta in genom östra ingången. Gå ut genom den också. Går du ut genom norra kommer det bara finnas svarttaxi som inte kändes särksilt säkra, och det är ett par kilometer genom slum utan skyltning eller engelsktalande för att komma till en motorväg där du med tur kan hitta en taxi. Ingen rolig upplevelse. Vi blev jagade av rabieshundar. Faktiskt enda gången jag känt mig osäker och orolig i Beijing. Har aldrig haft den känslan där förr.

Dongyue Miao
Mitt favorittempel i Beijing! Ligger lite avsides i västra Beijing och besöks av få turister. Har över 1000 figurer i mänsklig storlek som föreställer de taoistiska gudarna. Sjukt läskig stämning där tyckte jag, å andra sidan kunde jag inte sova i natt när jag sett Jurassic Park. Otroligt häftigt och får aldrig missas.

lördag, augusti 05, 2006

Mat i Beijing

Alla vet ju hur mycket jag gillar mat i Beijing. Jag äter som en gris. Här hemma klarar jag mig på frukost, lunch och middag men i Beijing äter jag nog fem gånger om dagen.

Annika skickade två foton till mig på mat hon sett i Beijing. Kan man kalla mat osexigt? Då utnämner jag det här till årets mest osexiga mat:



Varför jag åker till Beijing

Jag får ganska ofta frågan om varför jag åker till Beijing. Nu tänkte jag faktiskt svara på det.


Om ni vill veta varför jag åker till Beijing så finns det flera skäl:
* Jag gillar att resa.
* Jag älskar Beijings hutongområde och vill se mer av det.
* jag gillar att hälsa på vännerna där.
* fantastiskt bra mat!
* underbara sevärdheter.
* en atmosfär och ett gatuliv som inte finns här.
* Och givetvis shopping. Jag gillar Beijings shopping, den är roligare än Ullared.

Varför gillar ni Beijing, ni som varit där, som precis som jag återkommer år efter år?

fredag, augusti 04, 2006

Ställen jag ska besöka 7

Jia Yi
Ska ligga mittemot Kunlun hotel. Dels är det Annika som tipsat om det, och dels läste jag om det på Virtual Tourist (tror jag). Kan dock inte uttala mig om utbudet i och med att jag aldrig varit där.

3.3 marknaden
Ännu ett av Annikas tips.
I ett mejl skrev hon (hoppas att det är okej att jag skriver detta, Annika?)

“3.3” marknaden, den heter så med en stor 3:a på huset. Den skall ligga
bakom YaShow på Sanlintun Beijie 33, där av namnet. Det finns en kinesisk
websida som är www.3d3.cn


Tianyi Shichang
När man ska berätta var Tianyi Shichang ligger så blir det lite svårt. Det finns nämligen flera som heter detta i Beijing. Vissa har sagt till mig att det är en kedja, andra att det är företaget som äger husen och ytterligare andra att det bara är ett vanligt namn på varuhus. Puh. Jag brukar handla på ett i Shichahai där jag köper broderigrejer till min mormor. Det blir nog ett återbesök, men jag fick även tips om ett Tianyi Shichang som ligger i västra Beijing som jag ska kolla in.

Ställen jag ska besöka 6

Sunny golden street
Ska ha ersatt Lido-marknaden som var så omåttligt populär förr (ligger uppe vid Holiday Inn Lido). Har inte hunnit besöka det i dess nuvarande form, men flera har tipsat om att de är ett bra ställe att handla kläder på.

Ladies market
Ladies market, eller Ladies street som det också kallas ligger i närheten av Sunny golden street och är väldigt populär bland kvinnor, på grund av dess fasta priser. Här behöver du alltså inte pruta!

Nali market
Det var ännu en gång Åse som tipsade i sin shoppingartikel om Beijing om denna marknad.

Nali market ligger på Sanlitun North Street långt inne i en gränd. Vet
inte adressen exakt men klubben Yazz-Ya och restaurangen Alameda ligger i samma gränd. Nali har en superbra skoaffär och en del andra intressanta affärer med fasta priser om man är trött på prutandet.

torsdag, augusti 03, 2006

Mode

En sak jag reflekterat över den senaste tiden är mode. Jag är väldigt labil i ämnet, då jag inte riktigt vet hur jag ska ställa mig. För några dagar sedan satte jag mig i alla fall och läste ungefär 20 modebloggar på bloggtoppen. Jag förstår verkligen grejen med att gilla kläder. Jag shoppar ganska ofta och det har alltid varit viktigt för mig att vara välklädd. En stor del av min självkänsla ligger faktiskt i att jag känner mig snygg, och ja, jag vet att det säkert är väldigt ytligt. Jag blir gladare om jag känner mig fin än om jag går i gamla, fula kläder som jag inte trivs i.

Men när jag läser modebloggar får jag ibland känslan av att det gått för långt. Kläder tar alla pengar och andra upplevelser får ingen eller väldigt liten plats i livet.

Det beror kanske på att jag själv är så fäst vid att resa, men jag tycker att det är nu man ska resa. När man är ung, när man inte har lån och kan göra resor man senare aldrig kommer att kunna göra.

För det är väl nu man ska leva?

Jag ser fram emot att berätta för mina barnbarn om mina besök i Kina, Egypten, Italien, Malaysia m.fl. För ärligt, hur mycket kommer La Redoutes höstmode betyda om 20 år? Absolut ingenting.

Jag tror att man kommer ångra sig om man inte upplever något medan man är ung. Jag tror att man kommer att önska att man använde de 7000 som Mulberryväskan kostade, till en Kinaresa istället.

När jag läser att tjej efter tjej prioriterar bort allt annat för att kunna köpa en märkesväska eller en märkesjeans så tycker jag att det är lite sorgligt.

För ett par dagar sedan fick jag den här kommentaren av en tjej som var väldigt arg över att jag ifrågasatt en modebloggare:
"Åka ända till Peking för att shoppa kläder och skor?? Varför inte åka till Ullared istället om du vill spara lite pengar? Mesta delen av prylarna du hittar på billiga marknader i Peking lär du även hitta på Ullared. Kanske inte de kopierade märkeskläderna, men va fan är det för vits med att ha fakade sådana? Är inte vitsen med att gå runt med företagsloggor att visa att man har pengar att spendera?För pengarna som du sparar in på flygbiljett och hotell lär du kunna köpa många tröjor och billiga skor"

För det första vet ju alla som läser den här bloggen att jag aldrig köper kopior, för att det inte är min grej. Jag gillar ju att frossa i kinesiska märken! Och är inte det lite poängen att shoppa utomlands? Att shoppa grejer som ingen annan har?
För det andra, och det viktigaste, om modebloggare jämställer en shoppingtripp till ullared med en resa till Beijing, vad har man för syn på upplevelser då? Jovisst jag shoppar mycket i Beijing, och förmodligen hade jag fått mer om jag handlat i Ullared men hur kul är det? Och vad är det för upplevelse? Och alla sevärdheter, god mat och kulturen. Ska man missa den för att få lite mer kläder? Är det inte ett märkligt synsätt?

Vad tycker ni?

Dagar

Jag gillar ju verkligen mitt jobb och är väldigt glad för att jag haft sådan tur. Men jag har insett en sak jag inte gillar: slentrianen. Mitt jobb är absolut inte slentrianaktigt utan snarare väldigt skiftande, roligt och utvecklande. Det jag pratar om är privatlivet. Det följer verkligen ett spår. Så här ser min dag ut:

06.00 Går upp. Morgontrött som jag är förstår jag ingenting. Borstar tänderna, duschar, dricker tre glas vatten (jag är törstig på morgonen), dricker kaffe, plockar ihop alla saker jag ska ha. Skriver upp saker jag ska göra på jobbet, en slags to do-list.

07:00 Bloggar lite om det finns tid.

07:20 Tar bussen till jobbet.

08:00 Efter att ha handlat en latte sitter jag nu på jobbet.

12:00 lunch i 20 minuter, sedan jobb igen

17:00 Säger hej då till alla och tar bussen hem

18:00 Hemma. Lagar mat med Gustav.

19:00 Äter, diskar och väljer kläder inför mogondagen

20:00 Duschar, tvättar bort sminket, målar naglarna, smörjer in mig.

21:00 Ser på en film

22:30 Läser bloggar, kollar mejlen, kollar BP

23:00 Går och lägger mig en bok, oftast guidebok.

00.00 Somnar

Fatta, varje dag! Jag måste skaffa en hobby, så någon dag blir annorlunda i alla fall.

Okända tempel

Jag studerade Beijing tourist map inatt innan jag gick och la mig och hittade fyra tempel som jag faktiskt aldrig hört talas om. Nu undrar jag om det är någon läsare som besökt någon av dem och om det är värt ett besök eller ej?

dessa tempel heter:
Zhihua
Zhengjue
Bauguo
Tianning

Ställen jag ska till 5

Sidenmarknaden
Behöver väl ingen närmare förklaring? Finns mycket mer än siden på denna marknad. Störst är nog faktiskt utbudet av kopior. Det är liksom svårt att köpa något som inte är en kopia. Bra shopping dock, väldigt billigt sen det nyöppnade i ett varuhus, men oftast brukar priserna höjas ju mer stadgade varuhusen blir för turister. Ta tunnelbanan yonganli hit.

Mini-sidenmarknaden
Ligger under jord, mellan sidenmarknaden och tunnelbanan. Här köper jag dvd-filmer. Helt klart bäst kvalité i Beijing. Dvd:erna kostar 10 kr styck, men om du köper tre, så får du den fjärde på köpet, dessutom får du 10 % rabatt om du handlar för mer än 1000 kr (det blir måååånga filmer och serier).

Dongdan
Lite som Xidan, fast lite mindre, billigare och inte lika flashigt. Perfekt för shopping av... allt. Men särskilt kläder. Ta tunnelbanan dit och gå av på just Dongdan.

onsdag, augusti 02, 2006

Rösta - sevärdhet!

Jag älskar såna här omröstningar! Hoppas att ni också gör det!


Vilken är den vackraste sevärdheten i Beijing?
Sommarpalatset
Förbjudna staden
Kinesiska muren
Himmelens tempel
Himmelska fridens torg
Dongyue Miao
Lamatemplet
Shichahai
Beihai
Annan
Free polls from Pollhost.com

Foton

Mina läsare är de bästa. Jag skrev i går att jag ska besöka Dazhalan, Donghuamen och Carrefour. Åse mejlade mig bilder från alla tre ställen! Titta och njut!

Dazhalan

Donghuamen food street

Carrefour

USA

OBS! Inlägget behandlar ej Beijing!

Men det är så grymt många kampanjerbjudande till USA just nu så jag känner mig tvungen att skriva något.

Kolla själv här och här!

Ställen jag ska besöka 4

Xidan
Xidan är verkligen ett av mina favoritområden. En av anledningarna är att man kan välja prisnivå. Det finns otroligt billiga marknadsgränder, billiga varuhus, och lite dyrare fina varuhus. Området är väldigt poppis bland kineser, och inte särskilt poppis bland turister ännu. Här brukar jag främst köpa klockor, kläder och skor. Sen är det inte fy och skam att ta en manikyr för 30 spänn heller i Xidan Market.

Hongqiao
Pärlmarknaden. här köper man guvetvis pärlor. Fast jag måste säga att jag föredrar gamla Hongqiao som ligger precis bredvid och inte är lika turistigt. Dock mycket, mycket mindre. Här kan man även köpa väldigt fina pashminasjalar och billiga skor.

Panjiayuan
Panjiayuan är en helgmarknad, och framför allt loppmarknad med en del antikviteter. Jag besökte den för ett par år sedan, men gillade den inte speciellt. Nu berättade dock Ylva att många vanliga föräsljare letat sig dit som dessutom kan erbjuda bättre priser. Låter bra. Jag sticker dit.

tisdag, augusti 01, 2006

Update: Donghuamen

Ni vet den där matmarknaden jag undrat över så länge, som jag efterlyst via bloggen och jag var så glad över att jag hittat i en guidebok?

Med hjälp av Annika och en extra koll i guideboken så insåg jag att det är matmarknaden som man går till om man vistas på Wangfuijing. Jag har varit där rätt många gånger, ha ha, vad pinsamt.

Hur kunde jag missa det när jag förnöjt kollade på kartan? Måste verkligen bli lite mer noggrann och träna mig på att kolla kartor:)

Donghuamen

I dag köpte jag två nya guideböcker om Beijing: Insight guides och Lonely Planet. Kommer att ge en fullständig rapport senare i veckan, men jag ska lusläsa dem först.

Hittade adressen till Donghuamen food street som jag letat efter! Den ligger på en sidgata precis österut om Förbjudna staden. Gå längs med Förbjudna stadens östsida så kommer ni "ramla" på den!

Ställen jag ska besöka 3

Dazhalan
Dazhalan skrev jag lite om i tidigare inlägg. Det är ett område som ligger precis söder om Qianmen och som länge varit Beijings livligaste arbetarområde. I dag rivs mer och mer och området drar till sig många fattiga och tiggare. De flesta som utsätts för ficktjuvar, utsätts här.
Dazhalan har dock enormt bra shopping. I de här kvarteren shoppar jag mycket, särskilt jackor.
Många av mina läsare gillar området.

Carrefour
Fick tipset om Carrefour av Rolf på Euroo China. Han jämförde det med Åhlens och berättade att där finns allt. Ska tydligen vara en hit om man är trött på att pruta.

Duang hua men night market
Har sett massor av bilder på backpacking från den här marknaden. Här står dock inte shoppingen i centrum, utan att man kan äta de berömda insekterna. Jag ska lätt dit och prova. tyvärr vet jag inte var det ligger. Någon som vet?